З історії українського романтичного руху: творчість М. Петренка - Барабанова, О. (Питання літературознавства, 2009)
Робиться спроба комплексного аналізу філософсько-естетичного фундаменту творчості автора з урахуванням еволюційних процесів, які спостерігались в українському романтизмі на різних етапах його розвитку. Простежуються індивідуальні особливості творчості українського романтика першої половини ХІХ ст. Михайла Петренка, визначається місце його творчості в контексті українського романтизму ХІХ ст.