Карнавальна топографія інакшості в повісті Ф.К. Деліуса „Груші Ріббека” - Ваховська, Н. (Питання літературознавства, 2009)
Аналізується імагологічна складова ідеологічного дискурсу об’єднання в німецькому романі 1990-х рр. На прикладі одного з перших текстів про Возз’єднання, що мали широкий успіх у читачів і визначали форми пред’явлення Іншого з-поза того боку Стіни у колективному уявному об’єднаної Німеччини, проаналізовано основні семантичні серії та сценарні елементи артикуляції авто та гетеро-імаготипів східного та західного німців. Карнавалізацію розглянуто як авторську стратегію конструювання риторичної іронії щодо неможливості повноцінного об’єднання та як засіб забезпечення домінування Вітального (Східного) над Семіотичним (Західним).