Треворова адаптація Джойсового імпульсу - Кабкова, О. (Слово і Час, 2021)
Вільям Тревор не уник впливу доробку Дж. Джойса на власну творчість. Можна окреслити кілька рівнів присутності ірландського класика в його текстах: Джойс як персонаж, як зразок для творчої діяльності, як версія для стилізації та навіть розігрування. Новели «Музика», «Третій зайвий», «Ще два кавалери» В. Тревора травестійно пов’язані з оповіданнями зі збірки «Дублінці» Дж. Джойса (на рівнях фабули, образів персонажів, художнього простору, особливостей нарації, концентрованої поетичної образності).