У світі навиворіт: божевілля як тема і сюжет - Василенко, В. (Слово і Час, 2021)
Стаття присвячена феномену божевілля в українській літературі першої половини ХХ ст. Аналізуються ідейно-естетичні тенденції, пов’язані з осмисленням феномену божевілля, з’ясовуються його функціональні особливості, художньо-символічне й ідейно-політичне значення, наголошується на типологічних збігах у потрактуванні божевілля як теми і сюжету, проводяться паралелі між психологічною атмосферою тоталітарного світу і художніми інтерпретаціями божевілля. До аналізу залучені різні за жанром, стилем і хронологією твори, у яких тема божевілля набуває ідеологічно забарвленого й символічно значущого змісту.