Роман В. Голдінга „Зрима темрява”: особливості проблематики і поетики - Шаповал, О. (Питання літературознавства, 2009)
Досліджується своєрідність проблематики та особливості поетики роману В. Ґолдінґа „Видима темрява”. Особлива увага приділяється проблемам композиції, амбівалентності та метафоричності образів.