Особливості сейсмічності території Кривбасу - Кендзера, О.В.; Пігулевський, П.Г.; Андрущенко, Ю.А. (Доповіді НАН України, 2021)
Наведено результати обробки і узагальнення сейсмічних подій на території Криворізького залізорудного басейну (Кривбасу) за період з 2011 по 2020 рр. За результатами аналізу зареєстрованих записів та спектрограм сейсмічних подій цифровими станціями Головного центру спеціального контролю Державного космічного агентства України і сейсмічних станцій Інституту геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України встановлено, що основна маса місцевих сейсмічних подій представлена потужними промисловими вибухами в кар’єрах та шахтах. За період 2011–2020 рр. українськими сейсмостанціями зафіксовано понад тисячу потужних промислових вибухів з магнітудою ≥1,0. При цьому магнітуда 11 найбільш потужних вибухів, проведених в 2011–2020 рр. у кар’єрах і шахтах, знаходиться в інтервалі значень 2,7–3,5. За цей же проміжок часу в районі Кривбасу зареєстровано 19 сейсмічних подій тектонічного походження з mb = 2,1 ÷ 4,5.