Радіоізотопні дослідження басейну річки Тиса, Ужанський масив - Сватюк, Н.І.; Роман, В.І.; Поп, О.М.; Симканич, О.І.; Пилипчинець, І.В. (Доповіді НАН України, 2021)
Наведено результати застосування ядерно-фізичних методів дослідження радіоізотопного складу донних відкладів та ґрунтів басейну р. Тиса на прикладі р. Уж, територія Закарпаття. Для отримання бази да них щодо вмісту природних та штучних гамма-активних нуклідів використано метод низькофонової гамма-спектрометрії. Показано можливість якісної оцінки хімічних компонент U/Th/K у донних відкладах р. Уж. Одержані результати радіоізотопних досліджень дозволять моделювати процеси міграції гамма-активних нуклідів із водосховищ у ґрунтові горизонти досліджуваних територій, а також прогнозувати транскордонні міграції гамма-активних нуклідів.