Система кріогенного забезпечення кріомагнітного комплексу КМК–1000 на базі мікрокріогенних систем замкнутого циклу - Демішев, А.Г. (Наука та інновації, 2020)
Вступ. Розвиток галузі збагачувальних виробництв означив вимоги з розроблення суттєво нових технологій та обладнання, зокрема й методу магнітної сепарації. Проблематика. Перевага кріомагнітних комплексів магнітної сепарації визначається ефективністю вирішення проблеми створення їхньої системи кріогенного забезпечення. Мета. Розробка системи кріогенного забезпечення (СКЗ) кріомагнітного комплексу на базі мікрокріогенних систем замкнутого циклу (МКС). Матеріали й методи. Матеріалом роботи є конструкція СКЗ з вбудованою надпровідною магнітною системою (НМС) і двома МКС. Ефективність використання МКС визначається методом аналізу теплового баланса їхніх модулів. Результати. Розроблено конструкцію СКЗ на базі безазотного кріостата з вбудованою НМС і двома МКС та рішення проблеми ефективного використання МКС методом аналізу теплового балансу їх модулів. Конструкція вузлів введення модулів МКС та горловини, а також ємності, опор і екранів одночасно є системою жорсткості та ефективного відводу теплоприпливів з них на відповідні ступені модулів МКС. Конструкція СКЗ забезпечує ефективність роботи в стаціонарному режимі з надмалим запасом зрідженого гелію по кільцевому процесу «рідина–газ–реконденсація», в якому газорідинна суміш гелію є ідеальним холодопровідом. Конструкція СКЗ забезпечує технологічність регламентних робіт, навіть зі зміною модулів горловини та і МКС, без розгерметизації кріостата. Висновки. Рішення конструкторсько-технологічних та науково-технічних проблем створення СКЗ базується на патентах України № 103949 та № 88830. Обгрунтовано доцільність створення СКЗ комплексу на базі кріостата з вбудованою НМС і двома МКС, що працює в стаціонарному режимі з надмалим запасом зрідженого гелію.