Спектрометричний експрес-метод біоіндикації паркових екосистем - Небесний, В.Б.; Гродзинська, Г.А.; Самчук, А.І.; Дугін, С.С.; Гончар, Г.Ю. (Наука та інновації, 2020)
Вступ. Паркові зони виконують природоохоронні та рекреаційні функції в урбосередовищі, що знахо- диться під впливом інтенсивного техногенного навантаження. Проблематика. Глобальне зниження якості повітря, збільшення кількості токсичних викидів та відходів потребує проведення постійного моніторингу стану довкілля, орієнтованого, в першу чергу, на біотичні показники. Мета. Оцінка стану техногенного забруднення паркових екосистем м. Києва за спектральними характеристиками листків біоіндикаторного виду Taraxacum officinale та вмістом важких металів в них та в ґрунтах з місцезростань. Матеріали й методи. Метод спектрофотометрії для дослідження спектральних характеристик листків T. оfficinale; метод мас-спектрометрії з індукційно зв’язаною плазмою (ICP-MS) — для визначення вмісту Cu, Pb, Zn, Mn, Ni, Cr у листках та ґрунтах з локалітетів; статистичні методи. Результати. Показано середній рівень кореляційних зв’зків (0,50—0,69) між вегетаційними індексами R₅₅₀/R₄₈₅, R₅₅₀/R₆₂₀, R₄₅₀/R₇₃₅, NDVI, RESV, SI та вмістом Cu, Pb, Mn у листках й Pb і Mn — у ґрунтах, та високий ступінь зв’язків (0,75—0,87) між індексами R₄₅₀/R₇₃₅, NDVI, RESV, LCI та вмістом Zn і Cr у листках та ґрунтах. Встановлено чітку тенденцію зростання вмісту важких металів в напрямку від центральних частин паркових зон, до периферійних, що зазнають інтенсивного впливу транспортного навантаження. Найбільш забрудненим визначено Маріїнський парк. Високі рівні вмісту важких металів Cu, Pb і Cr виявлені також в ґрунтах і листках рослин парку Київського політехнічного інституту. Найменший рівень забруднення має парк «Феофанія». Висновки. Застосовані вегетаційні індекси рекомендовано як для експрес-оцінки стану природних і міських екосистем, так і для інтерпретації супутникових зображень з метою зонування та визначення ступеню техногенного забруднення. Використання спектрофотометричного методу для біоіндикації є перспективним завдяки швидкості отримання результатів, широті охоплення територій та низькій собівартості.