Термінологічні аспекти жанрового визначення роману-епопеї - Боренко, В. (Питання літературознавства, 2009)
Висвітлюються окремі аспекти походження термінологеми „роман-епопея”, з’ясовується її змістове наповнення, а також окреслюються основні особливості роману-епопеї як концепції художнього твору у вітчизняному та зарубіжному літературознавстві. Автор також вирізняє вужче, спеціальне значення поняття „епопея”, яке вказує на особливу жанрову природу певної групи літературних творів і позначає самостійний епічний жанр, що логічно продовжує ланцюжок „оповідання – повість – роман” і характеризується своїми особливими естетичними принципами організації художнього матеріалу, що відрізняють його від роману.