Взаємодія фотонів з молекулами глюкози і фруктози - Бандурин, Ю.А.; Попик, Т.Ю.; Завілопуло, А.М. (Доповіді НАН України, 2022)
За допомогою спектрофлюорофотометра “Shimadzu RF-6000” досліджено спектри люмінесценції молекул глюкози і фруктози у спектральній області λ = 400÷700 нм при різних енергіях збудження. Джерелом фотонів, що збуджували люмінесценцію досліджуваних молекул в спектральній області 250—400 нм, була ксенонова лампа. Зразки опромінювали фотонами з такими довжинами хвиль: λext = 275, 323, 354 та 380 нм. Енергія фотонів з цими довжинами хвиль близька до енергії зв’язку відповідних двоатомних фрагментів молекул глюкози і фруктози. Вперше виявлено відмінності як у квантовому виході люмінесценції цих молекул, так і в положенні максимумів випромінювання. Проведено аналіз цих відмінностей та показано, що різниця у структурній будові молекул глюкози і фруктози істотно впливає на їх люмінесцентні властивості.