Синтез і кристалічна структура багатокомпонентних керамік YBa₂CuR₂O₆ та YBa₄R₃O₉ (R = Cu, Mg, Zn, Ni, Co) - Семенько, М.П.; Білявина, Н.М.; Наконечна, О.І.; Курилюк, А.М. (Доповіді НАН України, 2022)
Високоентропійні оксиди YBa₂CuR₂O₆ та YBa₄R₃O₉ синтезовані методом твердофазного синтезу з шихти, яка крім традиційних складових ВаCO₃, Y₂O₃, CuO містить еквімолярну суміш оксидів CuO, MgO, ZnO, NiO та CoO. З використанням методу порошкової рентгенівської дифракції вивчені кристалічні структури синтезованих сполук, які віднесено до відомих структурних типів: t-YBa₂Cu₃O₆ та YBa₄R₃O₉. Аналіз розташування атомів за правильними системами точок структур багатокомпонентних фаз YBa₂CuR₂O₆ та YBa₄R₃O₉ вказує на те, що умовна “високоентропійна” катіонна складова R = CuMgZnNiCo займає в цих структурах лише положення з октаедричним оточенням з атомів кисню. Тому за умови наявності в проєктованих багатокомпонентних оксидних сполуках положень з октаедричним RO₆ оточенням використання “високоентропійної” складової шихти R = Cu, Mg, Zn, Ni, Co для створення нових однофазних високоентропійних оксидних матеріалів за участю кисню є вельми ефективним.