Про взаємозв’язок часових змін магнітного поля Землі з сонячною активністю 19—24-го циклів - Орлюк, М.І.; Роменець, А.А. (Доповіді НАН України, 2022)
Досліджено часові зміни головного геомагнітного поля BIGRF на поверхні Землі співвідносно із сонячною активністю для 19—24-го циклів. Встановлено, що зменшення поля ВIGRF на поверхні планети на 1800 нТл добре узгоджується зі зменшенням сонячної активності починаючи з 19-го циклу і дотепер. Іншою важливою виявленою закономірністю є певна узгодженість кривих тренду сонячної активності і відповідної кривої часового градієнта геомагнітного поля (вікової зміни). Показано досить чіткий зв’язок часового градієнта геомагнітного поля (вікових варіацій) з 11- та 22-річними (Хейла) циклами сонячної активності. Зміна геомагнітного поля з періодом циклу Хейла (20—22 р.) добре узгоджується з характером великомасштабного поля Сонця. Особливо важливим результатом є встановлений зв’язок із сонячною активністю не тільки варіацій та збурень геомагнітного поля зовнішнього походження, але і змін та варіацій головного магнітного поля Землі BIGRF, механізм генерації якого зв’язаний з її ядром.