Результати рекогносцирувального обстеження великих зон водневої дегазації в різних регіонах земної кулі - Якимчук, М.А.; Корчагін, І.М. (Доповіді НАН України, 2022)
Наведено результати рекогносцирувальних досліджень на великих площах водневої дегазації в Якутії, Баварії, в районі Бермудського трикутника і на локальних ділянках в Україні. Із застосуванням прямопошукової технології частотно-резонансної обробки та інтерпретації супутникових знімків і фотознімків досліджено особливості глибинної будови на ділянках водневої дегазації. Інструментальними вимірами підтверджено наявність великих площ водневої дегазації в Якутії. На шести площах обстеження виявлено базальтові вулканічні комплекси великих розмірів. Діаметр однієї з виявлених структур перевищує 100 км. На п’яти площах підтверджені факти міграції водню в атмосферу. Зверху базальтові породи перекриті вапняками, доломітами і мергелями, в яких можуть бути виявлені скупчення водню. Додаткові інстру ментальні вимірювання показали, що кременисті породи можуть бути досить ефективною покришкою для накопичення водню в розташованих під ними породах-колекторах. Відгуки від базальтів, водню і живої води зареєстровані також на декількох площах і ділянках обстеження у ФРН. Підтверджено наявність великих зон водневої дегазації в Баварії. На одній з обстежених ділянок у Баварії зареєстровані відгуки від нафти, конденсату, газу, бурштину, вуглекислого газу, бактерій, фосфору (жовтого), горючого сланцю, газогідратів, антрациту і осадових порід 1—6-ї груп, а також встановлено факт міграції газу (метану) в атмосферу. В її межах доцільно провести детальні пошукові роботи на нафту і газ. У районі розташування Бермудського трикутника, а також Бермудських островів зареєстровані відгуки від фосфору (червоного і жовтого), водню, живої та мертвої води і базальтів. Верхня кромка базальтів у районі Бермудського трикутника зафіксована на глибині 74 м, а корінь базальтового вулкана визначено на глибині 723 км. На поверхнях 74 м і 0 м з верхньої частини розрізу отримані відгуки від водню, що свідчить про його міграцію у воду і в атмосферу. Результати обстеження в районі Борисполя і в Волинській області вкотре підтвер джують наявність базальтових вулканів з воднем та живою водою на площах і ділянках в різних регіонах України. Також встановлено факт міграції водню в атмосферу. Наведені результати досліджень, а також опубліковані раніше матеріали експериментальних робіт у різних регіонах свідчать про доцільність застосування прямопошукових методів частотно-резонансної обробки супутникових знімків і фотознімків для виявлення зон скупчення водню в районах розташування базальтових вулканів та на ділянках водневої де газації. Застосування мобільної і малозатратної технології дасть можливість істотно прискорити гео логорозвідувальний процес на водень, а також знизити фінансові витрати на його проведення.