Простий синтез гетероциклічних ізостерівбензо[f]азулену. Конструювання 2-бензазепіновогофрагмента за реакцією Пікте—Шпенглера - Богдан, Н.М.; Іванисенко, О.В.; Суйков, С.Ю.; Яковлева, Г.В.; Швед, О.М.; Богза, С.Л. (Доповіді НАН України, 2022)
Досліджені синтез 5-аміно-4-бензилпіразолів та їх реакції з карбонільними сполуками в умовах реакції Пікте—Шпенглера. Розроблено простий препаративний метод синтезу 4-(3,4-диметоксибензил)-3(5)амінопіразолів — реакційноздатних поліфункціональних сполук. Створений новий метод формування 2-бензазепінового фрагмента в умовах реакції Пікте—Шпенглера на прикладі нової гетероциклічної системи 5,10-дигідро-4H-піразоло[3,4-c][2]бензазепіну. На підставі результатів ЯМР досліджень встановлено, що просторова будова азепінового циклу в одержаних гетероциклах залежить від розміру та характеру радикала карбонільного реагенту. Знайдені сполуки з активністю проти збудника лейшманії, що перевищує відомі.