Порівняння ефектів колоїдного розчину квантових точок на основі телуриду кадмію та іонів кадмію на проліферативну активність кореневих меристем Allium cepa L. - Лахтуров, А.С.; Смірнов, О.Є.; Коваленко, М.С.; Капуш, О.А.; Джаган, В.М.; Швартау, В.В. (Доповіді НАН України, 2022)
За допомогою стандартної системи Allium-тест досліджено вплив розчину квантових точок на основі телуриду кадмію (CdTe КТ) як потужного цитостатичного ефектора. Цитостатичні ефекти експериментального розчину CdTe КТ на організменному рівні виявлялися у зниженні лінійного приросту та біомаси коренів Allium cepa L., тоді як на рівні проліферативної активності меристематичних клітин коренів зафіксовано зупинку мітотичних поділів. Вплив досліджуваного розчину CdTe КТ у концентрації 10 мкМ порівнювали з ефектами, що спричинені впливом 10 мкМ розчину CdI₂. Встановлено різновекторність цитогенетичних порушень. Показано, що розчин CdTe КТ у концентрації 10 мкМ, використаний як субстрат, спричиняв значне інгібування росту коренів та проліферативної активності меристематичних клітин, пригнічуючи мітоз без виявлених кластогенних та анеугенних ефектів. У разі використання 10 мкМ розчину CdI₂ як субстрату відмічено підвищення частоти кластогенних патологій мітозу на 24 %.