Вплив мультикультурності на наративні особливості автобіографічного інтертексту кінця ХХ – початку ХХІ століття - Сіверська, С. (Питання літературознавства, 2009)
На зламі тисячоліть цивілізація переживає численні зміни: ритм життя прискорився, події стали більш динамічними, в нашу повсякденність увійшли інноваційні технології, відбуваються процеси індустріалізації, урбанізації, глобалізації. Суспільне життя характеризується культурним плюралізмом. Явище мультикультуралізму відбилося на літературному процесі. Інтертекст, створений автором, концентрує в собі величезну кількість культурних кодів. Усвідомлення інтертексту читачем постає як суб’єктивна інтерпретація, яка допомагає індивіду самовизначитися у світі. Через дослідження наративу автор статті намагається пояснити те, як сучасний спосіб життя відобразився в автобіографічній прозі кінця ХХ – початку ХХІ ст.