Світова глобальна проблема розмінування: український вектор - Горбулін, В.П. (Вісник НАН України, 2022)
Актуалізовано світову глобальну проблему розмінування з проєкцією на Україну. Висвітлено місце і роль мінної зброї в сучасних війнах низької інтенсивності, до яких належить і гібридна війна проти України. На системних засадах розглянуто наслідки і проблемні питання мінних війн для світу та України. Проаналізовано ситуацію з розробленням засобів виявлення мін в інших країнах світу. Проведено багатопредметний аналіз ситуації, пов’язаної з розмінуванням українських територій, і зроблено висновки щодо її нинішнього стану. Наголошено на важливості розвитку в Україні досліджень, спрямованих на створення новітніх засобів виявлення вибухонебезпечних предметів.