Математичні моделі та методи динаміки рідини в рухомих резервуарах (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 12 січня 2022 р.) - Тимоха, О.М. (Вісник НАН України, 2022)
У доповіді розглянуто нові вагомі фундаментальні результати в галузі математичних проблем динаміки наповнених рідиною тіл з вільною поверхнею, отримані в Інституті математики НАН України. Ці результати потенційно мають широке коло застосувань, починаючи від традиційних інженерних галузей (металургія, ракето-, літако-, кораблебудування, отримання нових матеріалів з наперед заданими властивостями тощо) і завершуючи біомедициною, фармацевтикою та біотехнологіями. Підкреслено, що для подальшого ефективного розвитку цього напряму необхідно посилити координацію з установами НАН України біомедичного та матеріалознавчого профілю, розширити міжнародну наукову співпрацю та приділити особливу увагу підготовці наукових кадрів вищої кваліфікації за відповідною спеціалізацією.