Зв’язки М.Н. Шуста з визначними діячами культури та науки України другої половини ХХ ст. - Рой, С. (Сiверянський літопис, 2022)
Мета роботи: представити результати дослідження матеріалів із архівного фонду М.Н. Шуста, що зберігається у Ніжинському краєзнавчому музеї ім. І. Спаського. Завдання роботи: окреслити коло ділових, наукових, та культурних взаємин Миколи Наумовича Шуста, та їх роль у культурному процесі м. Ніжина, у ІІ пол. ХХ ст. Актуалізація питання полягає в необхідності вивчення досвіду збереження культурних традицій минулими поколіннями. Використані методи: просопографічний, хронологічний та статистичний для опрацювання представлених у статті джерел. Новизна роботи полягає в тому, що в науковий обіг введено нові біографічні матеріали, та встановлено коло творчих, ділових і особистих з’язків відомого українського письменника, педагога, громадського діяча – Миколи Наумовича Шуста. Висновки. В статті окреслено коло ділових, наукових та культурних зв’язків із провідними діячами України, які М. Шуст, будучи письменником, педагогом та громадським діячем, підтримував до кінця життя. Також охарактеризована їхня роль у культурному процесі та громадському житті Ніжина кін. ХХ ст. Однією з найбільш інформативних груп джерел, що стосуються цієї тематики, є листування.