Склад, структура, оптичні та магнітні властивості фаз у системі YbF₃—CeF₃ - Зінченко, В.Ф.; Єфрюшина, Н.П.; Єрьомін, О.Г.; Марків, В.Я.; Стоянова, І.В.; Бєлявіна, Н.М.; Ткач, В.М.; Мозгова, О.В.; Захаренко, М.І. (Украинский химический журнал, 2006)
Методами рентгеноструктурного та рентгенівського фазового аналізів, растрової електронної мікроскопії та електронно-зондового мікроаналізу досліджено склад та кристалічну структуру фаз, що утворюються при високотемпературній взаємодії між YbF₃ та CeF₃. В результаті встановлено формування твердих розчинів на основі подвійних фторидів церію та ітербію. Наявність в них Yb (ІІ) та Ce (ІV) виявлено завдяки появі та значному посиленню з температурою інтенсивних смуг поглинання в УФ-діапазоні спектру. Значення магнітного моменту зразків системи свідчать про деяке зменшення вмісту церію за рахунок вилітання CeF₄.