Адсорбцiя кадмiю (ІІ) на поверхні вихідних та модифікованих полівініловим спиртом пірогенних оксидних систем - Андрійко, Л.С.; Малишева, М.Л.; Зарко, В.І.; Януш, В.; Лебода, Р. (Украинский химический журнал, 2006)
Досліджено взаємодію ПВС з поверхнею високодисперсних оксидних систем. Встановлено адсорбційні властивості вихідних і модифікованих полівініловим спиртом високодисперсних кремнезему та алюмокремнезему по відношенню до йонів кадмію (ІІ). Показано, що модифікування поверхні SiO₂ та Al₂O₃/SiO₂ не впливає на величину поверхневого заряду. Модифікування поверхні кремнезему полівініловим спиртом розширює діапазон адсорбції кадмію (ІІ) в кисле середовище при рН 5—7.