Геополітична регіоналізація просторового розвитку України: методологічні стратегії - Литвин, В.М.; Верменич, Я.В. (Вісник НАН України, 2022)
У статті висвітлено стратегії застосування міждисциплінарних підходів до аналізу процесів геополітичної регіоналізації просторового розвитку України та впливу глобалізації на зміну сутності концептів простору і території. Наголошено, що в умовах сучасних геополітичних реалій та загострення конфліктності зосередження дослідницької уваги на тенденціях просторового розвитку України дасть змогу проаналізувати явища регіональної асиметрії, запропонувати шляхи мінімізації дисбалансів, які виникають на цьому ґрунті, та виробити алгоритми посилення консолідації суспільства. Показано, що геополітичні стратегії є не лише концептуальним орієнтиром, а й методологічним інструментарієм для осмислення минулих та вибудови сучасних моделей просторового розвитку України, а тому проблеми геополітичної регіоналізації простору і територіальних трансформацій мають постійно перебувати як у фокусі регіональної аналітики держави, так і в епіцентрі національних стратегічних завдань та пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки в Україні.