Вплив молекулярної маси щеплень на систему водневих зв’язків і стан у розчинах прищеплених кополімерів поліакриламіду до полівінілового спирту - Желтоножська, Т.Б.; Демченко, О.В.; Куницька, Л.Р.; Сиромятніков, В.Г. (Украинский химический журнал, 2006)
Досліджено зміни в системі водневих зв’язків у прищеплених кополімерах поліакриламіду до полівінілового спирту (ПВС-g-ПААN) в залежності від молекулярної маси (довжини) прищеплених ланцюгів. Виявлено ефект "відчуження" щеплень від основного ланцюга при збільшенні їх молекулярної маси вище певного критичного значення (Mv*ПАА=4.3×10⁵ при N=9). Проведена кореляція між перерозподілом водневих зв’язків і поведінкою макромолекул прищеплених кополімерів у водних розчинах. Встановлено покращення термодинамічної якості води по відношенню до ПВС-g-ПААN при зростанні MvПАА. Показано, що в розчинах кополімерів ефект "відчуження" щеплень приводить до набухання макроклубків і утворення ними пухких асоціатів.