Сучасна російсько-українська війна у світлі постколоніалізму - Смолій, В.А.; Ясь, О.В. (Вісник НАН України, 2022)
У статті обстоюється думка, що сучасна російсько-українська війна є постколоніальною за своєю природою і спричинена імперським синдромом нинішньої Росії. Розглянуто вузлові проблеми підневільного становища України у Російській імперії та СРСР, зокрема складні конфігурації залежності. Акцентовано увагу на адаптації старої імперської спадщини в радянському державно-політичному проєкті. Відзначено своєрідність західної рецепції історії України у світлі постколоніальних студій. Проаналізовано російський дискурс виправдання сучасної війни в контекстах імперської та радянської спадщини. Зазначено, що війна Росії проти України має реваншистський та антиглобалістський характер, оскільки зорієнтована на відновлення залежного становища пострадянського простору та перегляд світоустрою після розпаду СРСР. Наголошено, що для українців війна є екзистенційною, позаяк сучасна Росія де-факто не визнає ані Україну як державу, ані українську ідентичність.