Антиоксидантна активність амінофенолів в процесі окиснення етилбензолу - Біла, Н.І.; Філіпенко, Т.А.; Овчарова, О.Ю.; Ніколаєвський, А.М. (Украинский химический журнал, 2006)
Досліджено реакційну здатність амінофенолів у реакції з пероксирадикалами етилбензолу в залежності від будови їх молекул та в порівнянні з амінами аналогічної структури. Встановлено, що амінофеноли мало відрізняються від відповідних амінів за активністю по відношенню до пероксирадикалів, але володіють більш вираженою антиоксидантною активністю. Ефективність амінофенолів як антиоксидантів обумовлена наявністю двох реакційних центрів, один з яких (N–H-група) забезпечує високу активність речовини у реакції з пероксирадикалами, а інший (О–H-група) подовжує тривалість дії антиоксиданту в системі.