Реокінетика та електропровідність процесу формування епоксидних композицій з Аl-, Р-вмісними блоками - Шандрук, М.І.; Зінченко, О.В.; Мамуня, Є.П.; Давиденко, В.В.; Гладкий, Е.П.; Лебедєв Є.В. (Украинский химический журнал, 2006)
Взаємодією епоксидної смоли ЕД-20 з водним розчином кислого фосфату алюмінію (АФ) одержані епоксиалюмофосфатні композиції (ЕАФК), що містять А1-, Р-вмісні неорганічні блоки. Показано, що час гелеутворення ЕАФК сітчастої будови визначається вмістом АФ та залежить від швидкості зсуву, реокінетичні константи швидкості реакцій збільшуються із підвищенням вмісту АФ в композиції. Встановлено, що максимуми на кривих залежності електропровідності від часу тверднення ЕАФК з різним вмістом АФ з деяким випередженням співпадають з точками гелеутворення цих композицій.