Синтез і кристалічна структура двошарових скандатів BaLa₂₋ₓDyₓSc₂O₇ - Тітов, Ю.О.; Чумак, В.В.; Тимошенко, М.В. (Доповіді НАН України, 2022)
Методами рентгенівської порошкової дифракції встановлені умови ізовалентного заміщення атомів La на атоми Dy в А-позиції двошарової перовськітоподібної структури BaLa₂Sc₂O₇ за типом BaLa₂₋ₓDyₓSc₂O₇: 0 ≤ x ≤ 1,0. Методом Рітвельда визначена тетрагональна (пр. група P42/mnm) кристалічна структура фаз BaLa₂₋ₓDyₓSc₂O₇ з x = 0,2, 0,4, 0,5, 0,6, 0,8 та 1,0. Основою кристалічної структури BaLa₂₋ₓDyₓSc₂O₇ є двовимірні (нескінченні в площині XY) перовськітоподібні блоки з двох шарів сполучених вершинами деформованих октаедрів ScO₆. Cуміжні блоки зміщені один відносно одного на півребра перовськітового куба і чергуються один з одним у напрямку осі Z. За результатами розрахунку сум валентності зв’язків атомів Ba, La і Dy в поліедрах BaО₉, BaО₁₂ та (La₂₋ₓDyₓ)O₉ і (La2–xDyx)O₁₂ встановлено упорядкований розподіл атомів Ba і РЗЕ у шаруватій перовськітоподібній структурі BaLa₂₋ₓDyₓSc₂O₇. Атоми Ва локалізовані лише в позиції 4f всередині перовськітоподібного блока, а атоми РЗЕ — лише в позиції 8j на межі блоків. Сусідні перовськітоподібні блоки розділені шаром поліедрів (La,Dy)О₉ та утримуюься разом міжблоковими зв’язками —O—(La,Dy)—O—. Встановлено, що ізовалентне заміщення атомів La на атоми Dy спричиняє зменшення довжини міжблокової відстані (La,Dy)—O2, збільшення ступеня деформації міжблокових поліедрів (La,Dy)О₉ і зменшення ступеня деформації октаедрів ScO₆.