Як методологічно "роззброювали" "грушев’янця" Сергія Шамрая (з історії "дискусій" на "історичному фронті України" 1931–1932 рр.) - Юркова, О.В. (Проблеми історії України: факти, судження, пошуки, 2015)
На підставі архівних даних вперше відтворено перебіг так званих історичних «дискусій» (насправді — інспірованих компартією погромницьких акцій) 1931–1932 рр. навколо творчості одного з учнів М. Грушевського історика Сергія Шамрая (1900–1939). У статті проаналізовані висунуті проти дослідника звинувачення й висвітлено його реакцію на них.