Нанокомпозитні каталізатори системи терморозширений графіт—кобальт для синтезу вуглецевих нанотрубок - Сидоренко, І.Г.; Загоровський, Г.М.; Лобанов, В.В. (Украинский химический журнал, 2007)
Досліджено стійкість до термоокиснення зразків розширеного графіту з електроосадженим на поверхню його частинок кобальтом. Інтенсивне окиснення покриття при 350 °С вказує на нанокристалічну структуру металу. Одержаний композит використано як каталізатор для синтезу вуглецевих нанотрубок з продуктів піролізу бензолу при 700 °С. Порівняння будови вуглецевих наноструктур, одержаних в ідентичних умовах при використанні нікель- і кобальтвмісних каталізаторів, дозволило виявити деякі особливості перебігу цієї реакції.