Донбас та його міста в першій половині XIX ст. - Довжук, І.В. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2018)
Одним з найголовніших факторів, що вплинули на розвиток промисловості Донецького басейну був технічний переворот, що знаменував собою масове запровадження у виробництво парових машин, які значною мірою прискорювали виробничий процес і частково заміняли ручну працю. Велике значення в розвитку різних соціально-економічних перетворень у регіоні мала постійно зростаюча урбанізація. У Донбасі на початку ХІХ ст. виник потужний вугільно-металургійний комплекс, який представляли на перших етапах два казенних підприємства — Луганський ливарний завод і перша кам'яновугільна копальня в Лисичій Балці. На середину XIX ст. Луганський ливарний завод стає великим центром технічної думки і промислової діяльності на Півдні України. Цей завод зосередив у своїх лабораторіях і цехах відомих фахівців — інженерів, металургів, висококваліфікованих робітників, та мав доволі розвинену соціальну інфраструктуру.