Волинський надвірний суд (1798–1801): заснування, структура та діяльність - Шевчук, А.В. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2018)
У статті проаналізовано склад, компетенцію та судові практики Волинського надвірного суду у 1798–1801 рр., чия юрисдикція поширювалася на людність Мінської, Волинської, Подільської і Київської губернії. Доведено, що не дивлячись на відновлення польської судової традиції з виборністю суддів та проголошене повернення до старих законів, дана установа формувала кадровий склад бюрократичним шляхом. Вона контролювала судові справи на приєднаних територіях, а для цього повноваження суду постійно збільшувалися, зростало і число його посадовців.