Компетенція і діяльність педагогічних (на)рад у системі освітніх закладів України (ХІХ — початок ХХ ст.) - Милько, В.І. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2018)
Визначено основні форми участі вчительських кадрів в управлінні закладами освіти українських губерній (ХІХ — початок ХХ ст.). Проаналізовано нормативно-законодавче регулювання діяльності педагогічних нарад, рад, засідань та зборів. Доведено, що протягом першої половини ХІХ ст. ці норми мали переважно декларативний характер. Суттєві зміни у повноваженнях та діяльності педагогічних рад відбулися в результаті проведення освітньої реформи 1864 р. У цей період навчальні заклади України переймалися питаннями збереження статусу класичного, регулюванням процедури екзаменування учнів, коригуванням списку предметів та навчальної літератури тощо. Однак, ліберальні перетворення носили нетривалий характер, адже Статут 1871 р. позбавив ці колегіальні органи фінансових повноважень та запровадив низку обмежень у їх роботі. Кінець ХІХ — початок ХХ ст. означений діяльністю педагогічних рад, головним чином, у сфері регулювання навчально-виховного процесу.