Політичні та соціально-демографічні фактори підготовки до запровадження реформи 1870 р. у містах Правобережної України - Добржанський, С.О. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2019)
У статті здійснено узагальнений аналіз процесу підготовки до запровадження “Міського положення” 1870; висвітлюється процес обговорення та реалізації на губернському рівні; характеризуються погляди уряду і місцевої адміністрації щодо кількості містечок, структури органів самоврядування та їх основні функції на Правобережній Україні. Наведено ключові показники чисельності населення міст та містечок станом на 1860 і 1870 рр. Напередодні реформи 1870 р. система поділу жителів міст Правобережної України на категорії була досить різною та заплутаною. У регіоні, крім соціально-майнового фактору, велику роль відігравав і національно-релігійний чинник. У процесі підготовки до реформи чиновники Міністерства внутрішніх справ у першу чергу говорили про необхідність скорочення кількості містечок на Правобережжі. Натомість представники місцевої адміністрації презентували кардинально різні пропозиції: від перетворення всіх містечок на сільські поселення (губернатор Волинської губернії) до врахування показника у наявність 500 дворів (генерал-губернатор). Органи міського самоврядування також не були одностайні щодо поділу містян на стани або розряди. Як результат, на терміни реалізації реформи 1870 року на Правобережній Україні вирішальне значення мали політичні, а не соціально-економічні чинники.