Розвиток системи пенсійного забезпечення робітників Російської імперії на початку ХХ ст.: законодавчі ініціативи та нереалізовані проекти - Мазур, В.В. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2019)
Проаналізовано особливості реформування пенсійної системи Російської імперії, з’ясовано основні проблеми її реалізації по відношенню до робітників. Відзначено важливість прийняття законів 1903 та 1912 рр., які регламентували страхування робітників від нещасних випадків на виробництві. Ці нормативно-правові акти запроваджували довічні пенсії у випадку безповоротної втрати працездатності. Простежено особливості підготовчої роботи по введенню страхових пенсій за віком. Доведено, що реалізувати ці ініціативи перешкодив спротив підприємців-роботодавців. Наведено приклади щодо соціального захисту окремих категорій робітників. Окрему увагу приділено діяльності Одеського та Харківського окружних страхових товариств. Відмічено таку негативну рису у їх роботі як високий рівень відмов по заявах на виплату пенсій. Підозріло виглядали суттєві розбіжності між кількістю нещасних випадків та поданих заяв. Констатовано, що на початку ХХ ст. система пенсійного забезпечення розвивалася під впливом подій 1905–1907 років та Першої світової війни.