Спогади В. Д. Машукова як джерело вивчення садово-паркового простору Катеринослава - Шевченко, В.В. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2019)
У сучасних вітчизняних дослідженнях з історичної урбаністики важливу роль відіграють его-документи, зокрема мемуари, в яких описано життєдіяльність міських поселень. Їхня цінність полягає у можливості побачити місто та його повсякдення у той чи інший період очима окремої особи — мешканця або мандрівника. Одним із небагатьох джерел особового походження для вивчення розвитку Катеринослава наприкінці ХІХ — на початку ХХ ст. є спогади архівіста, археографа і краєзнавця Володимира Дмитровича Машукова, видані в 1910 р. Незважаючи на те, що цими мемуарами доволі часто послуговуються науковці, вони потребують ретельного аналізу щодо потенційних можливостей як інформаційного ресурсу. Метою представленої статті є студіювання спогадів В. Машукова у джерелознавчому контексті, з акцентуванням уваги на питаннях формування садово-паркового простору міста. Установлено, що особливістю мемуарів В. Машукова є значне цитування у власній розповіді уривків зі спогадів та творів інших осіб. Такий прийом автор використав навмисно, щоб показати читачеві Катеринослав в історичній ретроспективі. Виявлено, що відомості про зелені зони рекреації містяться у двох із п'ятнадцяти розділів — “Сади міста Катеринослава” та “Глава додаткова”. Найдокладніше описано найдавніші Міський і Потьомкінський сади/парки, а також Яковлєвський сквер. Зокрема висвітлено обставини заснування садів і зміни власників, спроби благоустрою території, наведено статистичні дані про кількість і видове різноманіття зелених насаджень. Також із тексту можна з'ясувати ставлення містян до парків — якому місцю відпочинку віддавали перевагу, які фактори впливали на їхній вибір та які дозвіллєві практики реалізовували. Сукупно це дає змогу сформувати загальне уявлення про трансформації садово-паркового простору Катеринослава від останньої третини XVIII ст. до 1910 р.