Українці та росіяни — порівняльний аналіз ментальності та політичної культури: рефлексії Пантелеймона Куліша - Коляда, І.А. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2019)
У статті, на основі епістолярію, публіцистики, історичних праць, художніх прозових та поетичних творів, рукописних нотатків історика, педагога, культурно-громадського діяча ХІХ ст. П. Куліша, здійснено порівняльний аналіз ментальності та політичної культури двох народів — українців та росіян. Розкрито розуміння П. Кулішем таких понять, як “кацапи” та “хохли”, погляди щодо рівноваги у східнослов’янському середовищі, ставлення до Б. Хмельницького, політичних і соціально-економічних процесів другої половини XVII ст. Зважаючи на відсутність у науковому доробку П. Куліша однієї чи декількох праць, які б чітко визначали погляди та рецепції українського мислителя на історію формування російського народу, автор статті приходить до висновку, що попри певну непослідовність, а іноді й суперечливість у викладі свого бачення взаємовідносин у східнослов’янському світі, Пантелеймон Куліш чітко заявляв про відмінність українського та російського народів не тільки за мовними особливостями, але й за ознаками ментальності, політичної культури, цивілізаційних пріоритетів. При цьому зауважено, що П. Куліш ніколи не намагався роздробити, зруйнувати духовну єдність між східнослов’янськими народами.