Учнівські екскурсії в Україні наприкінці XIX — на початку XX ст.: спроби класифікації - Савчук, Н.І. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2020)
Пропоновану статтю присвячено виявленню та схарактеризуванню спроб систематизації учнівських екскурсій і мандрівок у перші десятиліття ХХ ст., які у подальшому стали основою для класифікації форм, видів, напрямів туристсько-краєзнавчої й екскурсійної діяльності учнівської молоді, зокрема й у сучасній Україні. Основну увагу сфокусовано на визначенні суб’єктів класифікаційного процесу, основних підходів та критеріїв для групування. З’ясовано, що в Російській імперії потреба в упорядкуванні й типологізації учнівських екскурсій була обумовлена двома ключовими факторами: визнанням на державному рівні прогулянок і подорожей важливим засобом навчання та виховання здобувачів середньої освіти; прискоренням темпів розвитку шкільного туризму та його суттєвим урізноманітненням, особливо напередодні та в роки Першої світової війни. Установлено, що перші спроби узагальнення інформації про учнівські екскурсії та їх класифікації здійснено в 1915–1916 рр. представниками педагогічної громадськості Московського, Київського та Одеського навчальних округів. Найвідомішою стала класифікація учнівських краєзнавчих (місцевих) мандрівок, розроблена учасниками спеціального зібрання представників середніх навчальних закладів Ярославля. Свій варіант типології таких екскурсій запропонували освітяни Одеського навчального округу. У той самий період над визначенням основних видів шкільних екскурсій працювала й спеціальна комісія при Управлінні Київського навчального округу. Підготовлений нею проект запровадження екскурсій у систему середньої освіти як обов’язкової форми навчання згодом обговорили й затвердили учасники окружного педагогічного з’їзду. У підсумку зауважено, що незважаючи на відсутність єдиної, затвердженої на державному рівні, системи учнівських екскурсій, у навчальних округах сформувалися практично однакові підходи до їх класифікації. Головними критеріями для групування стали місце проведення (дальність) та тематична спрямованість мандрівок.