Твердофазні термічні перетворення Мn₂Р₂O₇×5H₂O - Антрапцева, Н.М.; Ткачова, Н.В. (Украинский химический журнал, 2007)
Встановлено послідовність фізико-хімічних і структурних перетворень, що супроводжують термоліз Мn₂Р₂O₇×5H₂O. Конкретизовано склад, інтервали утворення та термічної стабільності продуктів його часткового і повного зневоднення. Ідентифіковано кінцевий продукт термолізу — безводний дифосфат складу Мn₂Р₂O₇ (моноклінна сингонія, пр. гр. С2/m, Z=2). Показано, що його утворення реалізується за двома напрямками. Перший — передбачає термічну дегідратацію вихідного дифосфату (до 70 %). Згідно з другим напрямком, до 30 % Мn₂Р₂O₇ утворюється внаслідок твердофазної взаємодії продуктів часткового зневоднення.