Структурні перетворення в нанокристалічному магнетиті - Семко, Л.С.; Горбик, П.П.; Сторожук, Л.П.; Дзюбенко, Л.С.; Дубровін, І.В.; Оранська, О.І.; Рево, С.Л. (Украинский химический журнал, 2007)
Досліджено процеси перетворення в структурі нанокристалічного магнетиту при нагріванні в інтервалі температур 20—1000 °С і визначено магнітні характеристики одержаних порошків. За допомогою методів ДТА, термогравіметрії, рентгенофазового аналізу показано, що нагрівання недиспергованого і додатково диспергованого магнетиту при Т ≥ 400 °С приводить до суттєвих змін в його структурі (руйнування кристалічної гратки, окиснення) і перетворення в α-Fe₂O₃. Обробка магнетиту в ультразвуковому диспергаторі протягом 10 хв не впливає на вигляд дифрактограм, проте приводить до деякої зміни високотемпературних перетворень у магнетиті та зниженню його магнітних характеристик.