Антиструктурний електронно-дiрковий механiзм каталiзу на шпiнельних структурах - Татарчук, Т.Р.; Лiсняк, С.С. (Украинский химический журнал, 2007)
Досліджено вплив природи та концентрації активних центрів адсорбційно-хімічних процесів при каталітичному окисненні карбон (ІІ) оксиду на літій-цинкових феритах. Показано, що збільшення концентрації йонів Zn²⁺ знижує швидкість каталітичного окиснення СО, а зменшення концентрації йонів літію в тетраедричних позиціях шпінельної кристалічної структури приводить до стрімкого підвищення каталітичної активності фериту (при одночасній наявності Znₐˣ ). Встановлено, що адсорбція газоподібних О₂ та СО супроводжується виникненням нестехіометричних дефектів катіонних та аніонних вакансій. Каталіз здійснюється через дефектний стан металоксидів, які потім переходять у початковий стан, що повністю узгоджується із теорією каталізаторів.