Кiнетика окиснення толуолу озоноповiтряною сумiшшю в оцтовому ангiдридi - Галстян, С.Г.; Тюпало, Н.Ф.; Галстян, А.Г. (Украинский химический журнал, 2010)
Вивчено рідкофазне окиснення толуолу озоном в оцтовому ангідриді в присутності мінеральних кислот. Показано, що озон реагує з толуолом переважно по ароматичному кільцю з утворенням олігомерних пероксидів (92.0 %). Серед продуктів окиснення по метильній групі ідентифіковано бензилацетат (4.5 %), бензилідендіацетат (2.2 %), бензальдегід (<10⁻⁴ моль/л). В умовах вичерпного окиснення толуолу з’являється бензойна кислота. Виявлено ланцюговий механізм розкладу озону. Визначено ефективну константу швидкості реакції озону з толуолом.