Поверхневі властивості поліуретанів, що містять β-дикетонат європію(3+) - Козак, Н.В.; Лобко, Є.В.; Перепелицина, Л.М.; Бабіч, В.Ф.; Харченко, Н.М. (Украинский химический журнал, 2010)
Синтезовано лінійні та сітчасті поліуретани, що містять різну кількість координаційної сполуки європію (3+), введену в полімер in situ. Досліджено поверхневі властивості та характер сегрегації металовмісних центрів на нееквівалентних поверхнях плівок полімеру, сформованих на межі розподілу полімер—повітря або полімер—підкладка. Встановлено, що концентрування неполярних груп макроланцюгів, які утворюють слабкі комплекси зі сполукою металу, на межі розподілу полімер—тефлон сприяє виділенню європійвмісних центрів та їх агрегації з формуванням мікрокристалічних областей на цій поверхні.