Використання реакції азосполучення для визначення індолу методом високоефективної рідинної хроматографії - Мага, І.М. (Украинский химический журнал, 2010)
Методами спектрофотометрії, високоефективної рідинної хроматографії показано, що індол з діазотованим 4-нітрофенілдіазонієм утворює азобарвник, максимальний вихід якого спостерігається при рН 4.3—5.8 за 20-кратного надлишку реагента. Реакцію отримання азопохідного проведено в 30 %-му водно-етанольному розчині на протязі 20 хв. Методами ІЧ-спектроскопії, спектрофотометрії встановлено структуру сполуки та визначено її хроматографічні, оптичні та фізико-хімічні характеристики. Індол із взірців проб екстрагували сумішшю розчинників гексан : 2-пропанол = 98:2 об. Лінійний діапазон залежності площі піку від коцентрації індолу спостерігається в межах 20—500 мкг/дм³. Розроблено методику визначення індолу у вигляді азобарвника методом високоефективної рідинної хроматографії.