Використання систем організації знань на основі онтологій у WIKI-ресурсах - Рогушина, Ю.В. (Проблеми програмування, 2022)
У статті розглядаються теоретичні основи систем організації знань (СОЗ) в інтелектуальних застосуваннях на основі онтологій. Ціллю даного дослідження є аналіз застосування різних типів СОЗ для організації та вдосконалення бази знань семантизованих Wiki-ресурсів, які містять гетерогенний мультимедійний контент великого обсягу та мають складну структуру, що інтегрує знання із різних ПрО. Розглянуто діалекти мови подання онтологій OWL та їх виразність для подання окремих випадків онтологій, що використовуються у СОЗ. Проаналізовано критерії класифікації СОЗ та сфери їх застосування. Запропоновано формальну модель онтології семантизованого Wikі-ресурсу та засоби реалізації різних видів відношень між об’єктами у середовищі Semantic MediaWiki з використанням шаблонів, розглядаються проблеми доступу до інформації у цих ресурсах з точки зору СОЗ та наводяться методи й засоби вирішення цих проблем. Представлено реалізацію запропонованого підходу на прикладі портальної версії Великої Української Енциклопедії (е-ВУЕ).