Функціоналізація поверхні активованого вугілля для одержання гетерогенних кислотних каталізаторів - Діюк, В.Є.; Грищенко, Л.М.; Задерко, О.М.; Безугла, Т.М.; Яцимирський, В.К. (Украинский химический журнал, 2011)
Проведено модифікування поверхні активованого вугілля (АВ) та синтезовано кислотно-основні каталізатори з прищепленими функціональними SO₃H-групами. Показано, що попереднє галогенування АВ та модифікування S-вмісними сполуками дозволяє одержати зразки з вищим вмістом кислотних груп у поверхневому шарі. Хімічна природа поверхні АВ та умови галогенування зразків визначають концентрацію SO₃H-груп у модифікованих зразках. Проведено тестування синтезованих зразків у реакції дегідратації ізопропілового спирту. Показано, що найвищу каталітичну активність мають системи на основі хлорованого активованого вугілля.