Інтеграція і композиція сервісів на основі моделі - Дивак, Ю.; Мамедов, Т. (Проблеми програмування, 2022)
У цій роботі я хотів би представити новий підхід для розробки застосунку і архітектури для роботи із семантичними веб-сервісами, який інтегрує декілька інтерпрайзів та поєднує результати з різних сервісів через застосування технік, методологій та анотацій. Підхід формулюється разом із розробкою програмного забезпечення та моделюванням бізнес процесів. Ми пропонуємо застосовувати існуючі техніки моделювання бізнес процесів (BPMN, BPLWS, OWL-S, WSDL, WebML) для моделювання процесів, які проходять через декілька застосунків, для інтеграції програмних систем та веб-сервіс композиції. Головна мета - знайти методологію для розробки семантично багатих веб-застосунків із напівавтоматичним визначенням семантичного опису сервісу з моделі бізнес процесів. Це підвищить якість проєктування та зменшить обсяг додаткової роботи у розробці застосунків з обробкою семантично анотованої інформації, що проходить через підприємства.