Структурні особливості похідних на основі β-циклодекстрину та хлориду тримелітового ангідриду - Бойко, В.В.; Рябов, С.В.; Бортницький, В.І.; Дмитрієва, Т.В.; Кобилінський, С.М.; Осташко, В.В.; Керча, Ю.Ю. (Украинский химический журнал, 2011)
Методом піролітичної мас-спектроскопії досліджено особливості структурної будови похідних на основі β-циклодекстрину (β-ЦД) і хлориду тримелітового ангідриду (ХТМА). Показано, що при синтезі β-циклодекстринвмісних полімерів i ХТМА, імовірно, відбуваються три паралельних процеси: утворення естерів циклодекстрину, які дають поперечні зшивки, та вільних карбоксильних груп; приєднання частини молекул ХТМА до верхнього вінцю ЦД з подальшим розкриттям ангідридного циклу під дією залишкової вологи, а також включення частини молекул ХТМА у порожнину β-ЦД по типу комплексів включення.