Вплив бактеріальних препаратів комплексної дії на розвиток огірків та їх урожайність при вирощуванні у теплиці - Курдиш, І.К.; Белогубова, О.М.; Рой, А.О.; Бега, З.Т.; Чуйко, Н.В.; Булавенко, Л.В.; Царенко, І.Ю. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, 2006)
Азотфіксувальні бактерії Azotobacter vinelandii ІМВ В-7076 значно стимулюють формування проростків огірків, а також сприяють підвищенню урожайності цієї культури при тепличному вирощуванні у гідропонній культурі. Менш виражена стимулююча дія на врожайність огірків спостерігалась при внесенні під розсаду препарату фосфатмобілізувальних бактерій Bacillus subtilis ІМВ В-7023. Однак при застосуванні суміші цих мікроорганізмів підвищення урожайності огірків сорту Вокал було найбільш значним (майже на 19%). Внесення у кореневу зону огірків сорту Аякс по одній гранулі бактеріального препарату комплексної дії (0,25 г), створеного на основі цих двох видів бактерій, підвищує їх урожайність при вирощуванні в умовах краплинного зрошення на 24,9%.