Явище паранодуляції на коренях шовковиці - Гончар, Ю.О.; Надкернична, О.В.; Волкова, І.В. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, 2006)
Показана можливість штучного індукування парабульбочок на коренях рослин шовковці з використанням абіогенного фактора нодуляції – 2,4-дихлорофеноксіацетату (2,4-Д). Одночасна обробка проростків шовковиці Azospirillum brasilense 54 і 2,4-Д сприяла утворенню більшої кількості парабульбочок та підвищенню їх нітрогеназної активності у 17,2 раза порівняно з результатами обробки тільки 2,4-Д. При цьому підвищуються біометричні показники рослин. Здатність азоспірил заселяти парабульбочки, що утворилися на коренях шовковиці під впливом 2,4-Д, показана за допомогою стійких до стрептоміцину мутантів та імунологічних методів.